Nye trender innen computerteknologi

new-trends-in-computer-technologyVi har i løpet av de siste 40 årene sett en revolusjonerende utvikling av den teknologien som mennesker i hele verden benytter seg av. Det som på 1960-tallet var tematisk innen sci-fi sjangeren, har i dag blitt realitet innen mange aspekter.

Likevel er mye av den nye teknologien brukt for underholdning og fritid, i alle fall på det private planet. I så måte er iPad-en kun blitt til en modernisering av et teaterbesøk. Men dette trenger ikke å være tilfellet så mye lenger. Vi kommer i den nærmeste fremtiden til å se at mer enn underholdning og shopping, kommer til å bli levert av personlige computere, og at flere og flere sektorer kommer til å bli invadert av iPad-liknende teknologi, som blir knyttet direkte til maskiner eller roboter.

Allerede i dag er vi på terskelen til at mye av det som fortsatt er fysisk arbeid, kommer til å bli overtatt av roboter. Disse robotene trenger likevel tilsyn og stell, så nye arbeidsplasser kommer til å åpnes opp, der hvor de gamle forsvinner. Likevel er det verdt å tenke på at det kommer til å minke behovet for byggearbeidere, som det allerede finnes mer enn nok av.

Blant de store stegene, som byr seg frem for fremtidig utvikling, har vi computer-styrte roboter som bygger hus ved å sprøyte betong, eller ved å legge murstein. Jobber som ofte sliter ut mennesker som driver med slikt, lenge før de oppnår pensjonsalderen.

Andre arbeidsplasser som byr seg frem, finner man også innen byggebransjen. Når Storebelt-broen nå begynner å få noen år på nakken, så trenger den også nye strøk med maling. Siden eierne ikke ønsker å stenge broen for et langvarig vedlikehold, som også kan være farlig for arbeidsfolk, og ganske dyrt, med tanke på spesialist-lønninger, skrev de ut en konkurranse for å få spesialbygde roboter, som skal holde seg fast til broen, og langsomt male den over de neste årene, frem og tilbake.