Hvordan virker Bluetooth

bluetoothBluetooth ble for første gang introdusert av det svenske telekommunikasjonsselskapet Ericsson i 1999. Navnet er inspirert av den danske kongen Harald Blåtann. Kongen forente Danmark, på samme måte som Bluetooth-teknologien forente trådløse enheter under en felles protokoll. Den karakteristiske Bluetooth-logoen er satt sammen av de to runene H og B, som selvsagt også er en referanse til Harald Blåtann. Bluetooth tok virkelig av senere på 2000-tallet, og er i dag å finne i de fleste nye mobiltelefoner, datamaskiner, musikkspillere og underholdnings-systemer i biler.

Lav energibruk – kort rekkevidde

En av de største fordelene ved bluetooth, er at teknologien bruker relativt lite strøm. Dette oppnås ved kortbølgede UHF-radiosignaler, som sendes ut med en relativt svak styrke. For å oppnå den høye energieffektiviteten har rekkevidde blitt ofret. Det er derfor Bluetooth bare kan brukes mellom to enheter som er svært nær hverandre. Bluetooth sender på noe som kalles ISM-båndet, eller “Industrial Scientific Medical Devices Band”, som ligger mellom 2402 og 2484 MHz. Til tross for den lave energibruken, var det fortsatt upraktisk å la enheter sende kontinuerlig frem til nylig. For et par år siden ble imidlertid Bluetooht 4.0, eller Bluetooth Smart, introdusert. Dette reduserte energibruken ytterligere, og de fleste med denne teknologien i sin telefon trenger ikke lenger å aktivere og deaktivere senderen.

Mange bruksområder.

Bluetooth tillater overføring av ulike data, som for eksempel lyd, bilder og video. Noen praktiske eksempler på bruksområder inkluderer:

  • Sende bilder, videoer og annen data mellom to mobiltelefoner
  • Spille enkle multiplayer-spill med to mobiltelefoner
  • Overføre data mellom mobiltelefoner og datamaskiner
  • Høre musikk via trådløse hodetelefoner
  • Utføre telefonsamtaler trådløst
  • Kontrollere printere og scannere

Mange enheter

Det er ikke så mange som er klar over at hele 8 enheter kan knyttes sammen samtidig via bluetooth. En enhet vil da tilegnes rollen som “master”, mens de resterende enhetene er såkalte “slaver”. Om terminologien her også er en referanse til Harald Blåtann og vikingenes herjinger vites ikke…