Hva er WiFi?

Hva er WiFi?

wifiEt trådløst nettverk bruker radiobølger, akkurat som mobiltelefoner, TV-apparater og radioer gjør. Faktisk så er kommunikasjon i et trådløst nettverk er ganske likt som i en toveis radiokommunikasjon. Dette kan beskrives i 2 steg:

1. Datamaskinens trådløse adapter oversetter data inn i radiosignaler og sender disse ved hjelp av en antenne.

2. En trådløs ruter mottar da disse signalene og dekoder det. Ruteren sender informasjonen til Internett ved hjelp av en fysisk, kablet Ethernet-tilkobling, også kalt TP-kabel.

Prosessen fungerer også i revers, med ruteren mottar da informasjonen fra Internett, oversetter dette til radiosignaler og sender den til datamaskinens trådløse adapter.

Radioene som brukes for WiFi kommunikasjon er svært lik de radioene som brukes til walkie-talkies, mobiltelefoner og andre enheter. De kan sende og motta radiobølger, og de kan konvertere 1s og 0s til radiobølger og konvertere radiobølgene tilbake til 1s og 0s. Men WiFi radioer har noen bemerkelsesverdige forskjeller fra andre radioer:

De sender radiobølgene på frekvenser på 2,4 GHz eller 5 GHz. Denne frekvensen er betydelig høyere enn frekvensene som brukes for mobiltelefoner, walkie-talkies og TV. Jo høyere frekvens jo mer mulig er det for signalet å bære flere data.

• De bruker 802,11 nettverksstandarder, som kommer i flere utgaver:

• 802.11a overfører ved 5 GHz og kan flytte opp til 54 megabit data per sekund. Den bruker også OFDM (OFDM), en mer effektiv kodet teknikk som kløyver radiosignalene i flere delsignaler før de når en mottaker. Dette reduserer interferens. Det finnes flere forskjeller, men dette må utdypes mer i detaljer og ord og uttrykk, for at det letter skal kunne forstås. Men kort sagt:

Så lenge de alle har trådløse adaptere, kan flere enheter bruke en ruter for å koble til Internet. Denne forbindelsen er praktisk, nesten usynlig og ganske pålitelig; men hvis ruteren mislykkes, eller hvis for mange mennesker prøver å bruke programmer som krever høy båndbredde samtidig, kan brukerne oppleve forstyrrelser eller faktisk miste sine forbindelser. Selv om nyere og raskere standarder som 82.11ac kan hjelpe på akkurat denne biten.